• Contact
 • -->

  Verkeersontwerp Noorderplein

  Voor de gemeente Deventer heeft Verkeerszicht de verkeerskundige analyse en het ontwerp verzorgd voor de ongevalslocatie het Noorderplein. Naast veel enthousiast reacties van de gebruikers, ondernemers en Fietsersbond over de nieuwe rotonde heeft dit ook het onderstaande mooie artikel in de Stentor opgeleverd.

   

  'Operatie Noorderplein' afgerond: zo ziet deze gevaarlijke rotonde in Deventer er nu uit
  Vol enthousiasme kijkt Matthijs van Hofwegen naar al het verkeer dat over het Noorderplein in Deventer gaat. De verkeerskundige van de gemeente is tevreden over ‘operatie Noorderplein’. Maandenlang lag het gevaarlijke verkeersknelpunt op z’n gat, sinds donderdag is ie weer open. ,,Voor de aanpak heb ik hier eerst een uur alleen maar rondjes gefietst.’’

  Een doorn in het oog voor Deventenaren: de rotonde op het Noorderplein. Het was hoogtijd dat daar verandering in kwam. De afgelopen maanden lag de belangrijke verkeersader rond het centrum van Deventer er dan ook uit. Donderdagochtend na de spits kon het verkeer gebruikmaken van de vernieuwde rotonde. Met projectleider Rob Schutte en verkeersdeskundige Matthijs van Hofwegen kijken we naar de verbeteringen.
  Daarbij zijn de twee heren, en de vele andere betrokkenen, niet over een nacht ijs gegaan. Het project kwam drie jaar geleden al op het vizier van Van Hofwegen. De verkeersdeskundige van de gemeente moest de complexe verkeerssituatie makkelijker en veiliger maken. Want dat het onveilig was, is een understatement.
  ‘Waar letten ze wel en niet op?’

  ,,Je hebt zo weinig ruimte hier. Het was daarom niet mogelijk om hier een goed kruispunt aan te leggen. Het is passen en meten. De situatie als voorheen was zo ingericht dat de fietspaden op de rotonde lagen. Je had dus altijd fietsers uit je rug als automobilist, en nooit goed zicht’’, zegt hij.
  De deskundige wilde zelf ervaren waar de knelpunten zaten op de locatie. ,,Dus pakte ik de fiets en ben ik een uur lang alleen maar rondjes gaan fietsen. Kijken waar de automobilisten wel en niet op letten, waar het écht gevaarlijk wordt’’, zegt Van Hofwegen.
  Uit tellingen blijkt dat het een belangrijke verkeersader is. Zo'n 11.000 automobilisten en 9000 fietsers maken per dag gebruik van de rotonde. Door de aanpassingen moeten er minder ongelukken gebeuren.

  ,,Bij de nieuwe rotonde is een middenberm aangelegd zodat voetgangers in fases kunnen oversteken. Ook komen fietsers niet meer uit de rug, maar vanuit de zij bij automobilisten. Auto's kunnen rustig opgesteld worden in het vak, voordat ze over het fietspad rijden’’, legt de deskundige uit.
  Verder is de draaicirkel van de rotonde vergroot, waardoor het voor bijvoorbeeld vrachtwagens makkelijker is om te draaien. Ook is er een kleine 'fietsstraat’ aangelegd, waardoor het voor fietsers veiliger wordt om de oversteek naar de winkelstraat te maken.

  BRON: Stentor


  Contact

  Wilt u meer weten omtrent de diensten die Verkeerszicht B.V. voor u kan verrichten, neem dan contact met ons op.

  Verkeerszicht B.V.
  Stationsstraat 11 7607 GX Almelo
  06 55 75 75 83
  info@verkeerszicht.nl

  www.verkeerszicht.nl